Arkivi i Lëvizjes LGBTI+ në Kosovë

Eventet

Girl’s Night – Dita e Dukshmërisë së Lezbikeve

Për ta shënuar këtë ditë, edicionin e fundit të Girl’s Night e organizuam së bashku me tri aktiviste, Rajmonda Sylbije, Arlinda Morina dhe Adelina Berisha, mbi temën “Aktivizmi i Grave: Lëvizja feministe dhe gratë queer”, ku u diskutua s...

Stand-Up Comedy

U mbajt një sesion stand-up i cili shërbeu si një mbledhi për personat queer dhe aleatët. Kontribuese të dukshme në këtë ngjarje ishin mbretëreshat drag – Queen Maggy, Sulltanesha Turkan dhe Miss Fenix – që me satirën e tyre ...

Let’s Watch It – ‘Prayers for Bobby’

Më 15 shkurt, u mblodhëm në hapësiren e YIHR Hub për të shfaqur filmin ‘Prayers for Bobby’. .Ky film, mjaft emocional, është bazuar në jetën e Bobby Griffith, një djalit të ri gej dhe nënës së tij Mary Griffith. Filmi i shfaq sfidat e Bo...

Dance the Hate Away

Dita e tretë e Javës së ëe Drejtave të Njeriut – Volumi 10, u mbyll duke kërcyer kundër urrejtjes! Neja jonë me temën e viteve 2000 ishte plot shkëlqim dhe argëtim që na sollen mbretereshat tona madhështore: Agatha Bones, Adelina R...

Festimi i10 vjetorit të CEL Kosovës

Momente nga festimi i një dekade dashurie, force dhe pune 🎉 Një rrugëtim i qëndrueshmërisë dhe përqafimit të vetvetes sonë të vërtetë. Më 15 dhjetor 2023 në ambientet e Bubble Pub, bashkë me aktivistët, partnerët dhe aleatët tanë, refle...

Përmbledhje e një dekade të CEL Kosovës

Mirënjohja mbush zemrat tona përderisa reflektojmë për një dekadë mbështetjeje dhe avokimi të palëkundur.  Faleminderit të gjithëve që kanë qenë pjesë e rrugëtimit tonë në Qendrën për Barazi dhe Liri për Personat LGBTI – CEL KOSOVA...

Stand-Up Comedy

Stand-Up Komedia së bashku me mbretëreshen Veziren u mbajt gjatë Javës së të Drejtave të Njeriut. Vezirja rishtazi ishte pjesë e Drag Race Italy si mbretëresha e parë shqiptare për t’u bërë pjesë e këtij spektakli botëror.

Arkivi i Lëvizjes LGBTI+ të Kosovës

Çaste nga eventi lansues i Arkivit të Lëvizjes LGBTI+ të Kosovës. Të premten e kaluar, më 1 dhjetor, në hapësirat e @barabar_centre , lansuam zyrtarisht Arkivin e Lëvizjes LGBTI+, me ç’rast u paraqit procesi i krijimit dhe u dhanë ...

Let’s Talk Queerness

20 nentor 2023 Sot u mblodhëm për të shënuar Ditën e Përkujtimit të Personave Transgjinorëve së bashku me aktivistin Lend Mustafa dhe nën moderim të Ajete Kerqeli. U bisedua rreth nevojës për politika gjithëpërfshirëse që adresojnë sfida...

Let’s Talk Queerness

24 tetor 2023 Edicioni i dytë i Let’s Talk Queerness u fokusua në shërbimet psikologjike karrshi personave queer, rëndësinë e të pasurit një hapësirë të sigurt për t’u shprehur dhe procesimin e sfidave dhe emocioneve përgjatë...

Nata e Cikave

20 tetor 2023 Këtë herë Girl’s Night erdhi në një formë feste me temë disko, në të cilën morën pjesë rreth 100 persona për të kaluar kohë së bashku. Ky event u shoqërua me muzikë dhe një performancë drag.

Let’s Talk Queerness

27 shtator 2023 Let’s Talk Queerness është formati më i ri i bisedave që organizohet nga CEL Kosova në bashkpunim me Project Space, e cila synon të krijojë një hapësirë për dialog dhe diskutim të hapur për cështjet e komuniteteve L...

Queer TV

29 qershor Queer TV vjen me një dozë satire për të ironizuar industrinë mediatike dhe debatet publike në Kosovë lidhur me njerëzit queer. Kjo përvojë televizive është një mundësi për të reflektuar mbi mënyrat se si media dhe debati publi...

Diskutim: Rëndësia e Shëndetit Mendor tek personat e Komuniteteve LGBTQI+

18 maj 2023 Në kuadër të Javës së Terapisë së Artit, CEL Kosova së bashku me CSGD mbajnë Diskutimin “Rëndësia e Shëndetit Mendor tek Personat e Komuniteteve LGBTQI+” në amfiteatrin e madh të Bibliotekës Kombëtare. Nën moderim të Suzanë M...

Dita Ndërkombëtare Kundër Homofobisë, Bifobisë dhe Transfobisë (IDAHOBIT)

17 maj 2023 Dita Ndërkombëtare Kundër Homofobisë, Bifobisë dhe Transfobisë (IDAHOBIT) shënohet më 17 maj me qëllim të rritjes së ndërgjegjësimit për diskriminimin dhe dhunën me të cilën përballen individët LGBTIQ+ dhe të promovomit të të...

Nata e Cikave

25 prill 2023 Nata e Cikave shërben si një mbledhi për të gjitha gratë queer në një vend të rehatshëm, në mënyrë që këto gra të mund të shprehin sfidat dhe pakënaqësitë e tyre nga përvojat e tyre personale si pjesë e Komuniteteve LGBTQI+...

Queer TV

Ndarja e storjeve personale dhe intime brenda familjes në storje televizive është bërë një normalitet në industrinë e televizionit, reprezentojnë ende një koncept konservator të familjes, me role të përcaktuara brenda familjes e të ndara...

Diskutim: Trans gratë janë gra

Diskutimi “Trans gratë janë gra” kishte për qëllim ngritjen e vetëdijes, promovimin e përpjekjeve avokuese dhe shkëmbimin e njohurive mbi situatën e trans grave në Kosovë. Paneliste diskutimit ishin Barbie, Viki dhe Qerkica, të treja akt...

Pasdite poetike “Edhe me rimë, edhe pa rimë”

Në pasditen poetike u interpretuan poezi queer shqip dhe më pas një mikrofon i hapur për të gjithë ata që dëshironin t’i ndanin poezitë e tyre. Poetët që ndanë poezitë e tyre queer ishin Arbër Selmani, Agon Rexhepi dhe Agnesa Qerimi.

Diskutim: Shëndeti mendor i personave LGBTQI+

Diskutimi trajtoi shëndetin mendor të personave LGBTQI+ dhe problemet më të zakonshme që ata/ato hasin. Gjithashtu diskutoi mënyrat e vetëkujdesit për komunitetin brenda familjeve toksike, që ishte një diskutim i hapur me pjesëmarrësit. ...

Ekspozitë dhe bisedë me artistë “Shpinë e gjejë kur t’dal prej shpisë”

Ekspozita “Shpinë e gjejë kur t’dal prej shpisë” shfaqi veprat artistike të tre artistëve vendas, Leart Rama, Besfort Syla dhe Atdhe Behluli. Koncepti pas ekspozitës ishte: “Dualiteti nuk është asgjë e re në komunitetet LGBTQI+, dialekti...

Aksioni rrugor “Edhe n’shtet, edhe n’familje”

Aksioni rrugor solli historitë e sfidave me të cilat përballen personat LGBTQI+. Këto histori të vetëpranimit treguan rezistencën që kanë njerëzit LGBTQI+ në një vend ku shoqëria dhe familja janë në thelb heteronormative dhe patriarkale....

Konferenca “Pranimi dhe njohja ligjore e personave LGBTQI+”

Konferenca “Pranimi dhe njohja ligjore e personave LGBTQI+” trajtoi çështjen e pranimit të fëmijëve LGBTQI+ në familje, dhunën me të cilën përballen dhe problemin e (mos)përfshirjes së martesës së të njëjtit seks në Kodin Civil. Fjalët h...

Eventi “Let’s Pride”

Eventi Let’s Pride mblodhi personat LGBTQI+, aleatët dhe palët e ndryshme të interesit së bashku në një mjedis të ngrohtë dhe të rehatshëm për të festuar diversitetin e personave LGBTQI+. Fjalët hyrëse u mbajtën nga deputetja e Kuvendit ...

Hapja Zyrtare e Javës së Krenarisë 2022

Java e Krenarisë është hapur zyrtarisht më 06.06.2022 në Ndërtesën e Qeverisë së Kosovës nën patronimin e Zyrës për Qeverisje të Mirë, të Drejtat e Njeriut, Mundësi të Barabarta dhe Kundër Diskriminimit – Zyra e Kryeministrit. Në mbështe...

Panel diskutimi “Trans Gratë janë Gra!”

Në kuadër të 16 Ditëve të Aktivizmit, u mbajt paneli i diskutimit “Trans Gratë janë Gra!”. Për një të ardhme më të ndritshme, pa dhunë ndaj grave dhe vajzave po i shënojmë 16 Ditët e Aktivizmit kundër dhunës me bazë gjinore me temën e si...

Shfaqje teatrale “Unë Jam Vetë Grua”

Shfaqja “Unë jam vetë grua”, na sjellë historinë e jetës tejet të vështirë të një personi transgjinor gjerman – Charlotte von Mahlsdorf, e cila i ka mbijetuar regjimit Nazist dhe atij Stasi. Në shfaqjen me regji të Kushtrim Koliqit, Adri...

Ekspozita “Lule, Mos më Harro”

Autostrada Biennale, në edicionin e saj të tretë, bashkë me edicionin e pestë të Javës së Krenarisë në Kosovë, në bashkëpunim me Bibliotekën Kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani” dhe Manifesta 14 Prishtina, prezantuan sot instalacionin a...

Diskutim: Shëndeti Mendor në Kushtet e Pandemisë

Diskutimi mbi shëndetin mendor trajtoi çështjen e mirëqenies emocionale dhe ndikimin që ka pasur pandemia në jetën e personave LGBTI+. Gjatë diskutimit u bë dhe prezantimi dhe shpërndarja e librit të xhepit (self-help kit) me informata m...

Balkan Ballroom

Netët kulturore si Balkan Ballroom janë traditë revolucionare e levizjes LGBTI. Muzika e Mikey (Berlin), Gent (KS) dhe performancat e mbretëreshave dhe mbretit Drag na bashkuan edhe këtë herë, për të festuar diversitetin, dashurinë,...

Performanca “A je qikë a djalë!?”

Me performancën “A je çikë, a djalë?!”, përmes muzikës, tregimeve dhe lëvizjeve skenike së bashku përjetuam dashurinë, intrigën, urrejtjen dhe dhimbjet e përjetuara të komunitetit LGBTI+ nga të tjerët që mendojnë se të jesh ndryshe është...

Natë filmi: “Holy Mess”

Filmi “Holy Mess” tregon storjen e një çifti homoseksual dhe raportet me familjet e tyre homofobe të cilët takohen për herë të parë gjatë festës së Krishtlindjes. Hapjen e eventit e bëri Ambasadorja e Suedisë në Kosovë, znj. Karin Hernma...

Diskutim: Gratë lezbike, biseksuale, trans dhe queer në lëvizjen LGBTI+

Diskutimi ka shpalosur përvojën e grave lezbike, biseksuale, trans dhe queer me aktivizmin dhe realitetin social.

Konferenca: “Kodi Civil dhe Gjithëpërfshirja: Martesat e seksit të njëjtë”

Në konferencën me temën: “Kodi Civil dhe Gjithëpërfshirja: Martesat e seksit të njëjtë”, përmes dy paneleve u trajtua qasja institucionale lidhur me draft Kodin Civil dhe perspektiva ndërkombëtare lidhur me të drejtën e martesave të seks...

Eventi “Let’s Pride”

Eventi “Let’s Pride” ka bashkuar personat LGBTIQ+, mbështetësit dhe palët e ndryshme të interesit në një mjedis të ngrohtë dhe të rehatshëm për ta festuar diversitetin. Eventi është shoqëruar me ekspozitë, muzikë dhe publikimin e “Kush t...

HAPJA ZYRTARE E JAVËS SË KRENARISË 2021

Java e Krenarisë është hapur zyrtarisht në ndërtesën e qeverisë nën patronatin e Zyrës për Qeverisje të Mirë, të Drejtat e Njeriut, Mundësi të Barabarta dhe Kundër Diskriminimit – Zyra e Kryeministrit. Përkrahjen e saj në hapje të Javës ...

Parada e Krenarisë 2020

Edhe pse në kushte më të vështira dhe me sfida më të mëdha, u shënua Parada e Krenarisë nën slloganin PO, DU për të kerkuar të drejta dhe mundësi të barabarta. Këtë vit gjetëm një mënyrë për të qenë të dukshëm dhe për të adresuar kërkesa...

Hapja e muralit “Escape From Isolation”

“Escape from Isolation” është një projekt i organizuar nga aktivistja Doruntina Maliqi. Projekti është realizuar përmes një murali të madh në Shtëpinë e Kulturës “Isa Kastrati” në qytetin e Kamenicës. Zogu i pikturuar simbolizon lirinë p...

Performanca audio-vizuele “I Am Breaking My Heart”

“I Am Breaking My Heart” është projekt i realizuar nga artisti dhe aktivisti i ri Leart Rama. Ai kishte punuar për këtë projekt për dy vjet, duke analizuar fytyrat dhe emocionet e njerëzve. Ai kombinoi në mënyrë të përsosur videot, efekt...

Hapja e Ekspozitës “Mos”

“Mos” është një ekspozitë e bërë nga artistë të rinj bashkëkohorë Norë Potera & Ardhmëria Bregovina, dhe përfshin disa disiplina arti, duke filluar nga tregimi i storieve, video-dokumentari, piktura dhe instalimi. Ekspozita përqendro...

Hapja e ekspozitës “Bazë”

“Bazë” është një projekt nga aktivisti i ri Drilon Gashi. Projekti filloi me aktivitetin si një punëtori dy-ditore me pjesëmarrës të të rinjve nga qyteti i Lipjanit, ku ata mundën të mësojnë dhe diskutojnë së bashku për stereotipet gjino...

Hapja e ekspozitës “Behind Closet Doors”

“Të Gjithë për Dashuri” është projekt i organizuar nga aktivistja e re Erëblina Vata, me temën kryesore mbi pozicionin e personave LGBTQ+ në shoqërinë e Kosovës. Ngjarja kryesore e projektit ishte ekspozita “Behind Closet Doors” që u hap...

Shfaqja e filmit të shkurtër “Kosova Trans”

Kosova-Trans është një film i shkurtër dokumentar për një transgjinore 18 vjeçare nga Kosova, i cili u shfaq në hapësirat e TermoKiss. Dokumentari përqendrohet kryesisht në sfidat e një gruaje të re transgjinore që përballet me ngacmime ...

Kuizi Trivia

Aktivistë të ndryshëm që ishin prezent në Prishtinë për të përkrahur Javën e Krenarisë morrën pjesë në kuizin Trivia. Qëllimi i këtij kuizi ishte rrjetëzimi mes aktivistëve lokal dhe rajonal.

Publikimi i manualit për gazetarë që mbulon çështjet e personave LGBTI

Ky manual ka për qëllim të shërbejë si një udhëzues praktik, informues dhe arsimor për gazetarë dhe redaktorë të mediave, për  të kryer raportime të sakta dhe etike, si dhe të ofrojnë një mbulim me kuptim cilësor dhe thelbësor të pe...

Publikimi I manualit për praktikën psikologjike me persona transgjinorë

Qëllimi i këtij manuali është të informojë profesionistët e shëndetit mendor për çështje të rëndësishme klinike gjatë punës me persona transgjinorë. Ky manual nuk është një përmbledhje udhëzimesh ose standardesh  dhe nuk zëvendëson në as...

Shfaqja e Filmit: “Moonlight”

Moonlight është një dramë amerikane e  vitit 2016, me skenar dhe regji nga Barry Jenkins, bazuar në shfaqjen gjysmë-autobiografike të papublikuar të Tarell Alvin McCraney, në Moonlight Black Boys Look Blue. Filmi paraqet tri faza të...

Hapja e “Ekspozitës TransBalkan” – Autor: Aleksandar Crnogorac

TransBalkan është një projekt fotografik dokumentar që përqendrohet në komunitetin trans në rajonin e Ballkanit, të Evropës Jug-Lindore. Autori ka udhëtuar në pjesën më të madhe të ish republikave Jugosllave, dhe gjatë rrugës është takua...

Konferenca “Legjislacioni: Mundësitë e shfrytëzuara dhe të humbura”

Kjo konferencë reflektoi punën e institucioneve që merren me çështjet LGBTI gjatë vitit të kaluar. Kjo konferencë u përqëndrua në tri çështje kryesore: Kodi Civil, Njohja e identitetit Gjinor dhe Kodi Penal i Republikës së Kosovës. Për t...

Hapja e Javës së Krenarisë 2019 – Për kon t’rreh zemra

Pritja në ndërtesën e qeverisë  shënoi  zyrtarisht hapjen e Javës së Krenarisë. Në këtë event morën pjesë akter kyç të institucioneve dhe pjesëmarrës nga shoqëria civile.

Dita ndërkombëtare kundër homofobisë dhe transfobisë (IDAHOT 2019)

Sikur vitet e kaluara, edhe sivjet e shënuam Ditën Ndërkombëtare Kundër Homofobisë dhe Transfobisë me 17 Maj, ku u mbajtë Konferenca me moton “Të drejtat e barabarta dhe kushtetuese të personave LGBTI” Në këtë Konferencë është diskutuar ...

Konferenca ‘Angazhimi institucional për komunitetin LGBTI’

CEL organizoi konferencën: ‘Angazhimi institucional për komunitetin LGBTI’ ku qëllimi i konferencës ishte promovimi i debatit mbi çështjen LGBTI dhe inkurajimi i dialogut ndërmjet institucioneve të vendit dhe palëve të tjera që merren me...

Dita ndërkombëtare kundër homofobisë dhe transfobisë (IDAHOT 2018)

Edhe këtë vit u shënua dita ndërkombëtare kundër homofobisë dhe transfobisë me aktivitete të ndryshme.Me 17 Maj në sheshin “Nëna Tereza” së bashku me CSGD kemi hapur ekspozitën “QE PSE…” ku janë përzgjedhur komente me përmbajtje homofobi...

Dita ndërkombëtare kundër homofobisë dhe transfobisë (IDAHOT 2017)

Organizatat për të drejtat e komuniteteve LGBTI në Kosove, CSGD, Cel Kosovo dhe QESh kanë mbajtur konferencë për media për ta shënuar ditën ndërkombëtare kundër homofobisë dhe transfobisë.

Panel diskutimi me aktivistët e shteteve të rajonit

Panel diskutimi me aktivistët e shteteve të rajonit: Shqipëria, Maqedonia, Sërbia, Bosnia, si dhe me organizatorin e paradave nga Amsterdami.Tema e këtij paneli ishte “Situata e komunitetit LGBTI në vendet që ata përfaqësojnë, si dhe sfi...

Takim me grupin këshillëdhënës dhe koordinues për të drejtat e komunitetit LGBTI

Është mbajtur takimi me grupin këshillëdhënës dhe koordinues për të drejtat e komunitetit LGBTI (lesbike, gej, biseksual, transgjinorë dhe intersex), në Hotel “Sirius”- Prishtinë. Gjithashtu në këtë takim organizatat CSGD dhe CEL Kosova ...

Promovimi i librit “Lëvizja LGBT”

U promovua libri “Lëvizja LGBT” i publikuar nga Qendra për Liri dhe Barazi të Komunitetit LGBT në Kosovë (CEL Kosova). Ky është libri i parë i këtij lloji i publikuar në Kosovë. Libri ka përmbajtje informative për komunitetin LGBT në Kos...

Prezanzimi i “Manualit të praktikës psikologjike me klientët/et lezbike, gej dhe biseksual/e”

“Manuali i Praktikës Psikologjike me Klientët/et Lezbike, Gej, dhe Biseksual/e”; i publikuar nga Qendra për Liri dhe Barazi të Komunitetit LGBT në Kosovë (CEL Kosova), u prezantua në “Orion- Conference Center”. Manuali iu ofron psikologë...

Panel diskutimi “Komunitetet LGBT- Si ishte?; Si është?; dhe Si do të jetë?”

Është mbajtur një panel diskutimi me temën “Komuniteti LGBT- Si ishte?; Si është?; dhe Si do të jetë?”. Në këtë panel morrën pjesë: Rina Braimi nga CEL, Agim Margilaj nga CSGD, dhe Liridon Veliu nga QESh. Ky ishte njëri prej disa aktivit...

Prezantimi i raportit “Mbrojtja sociale dhe qasja në kujdesin shëndetësor për personat transgjinorë në Kosovë

#ERAC mbajti prezantim të raportit ” Mbrojtja sociale dhe qasja në kujdesin shëndetësor për personat transgjinorë në Kosovë” në UP – Fakultetin Filozofik.
40 WASHINGTON SQUARE S, NEW YORK

Personat LGBT vazhdojnë të përballen me vështirësi të mëdha

Pas prezantimit të situatës aktuale për personat LGBT në shoqërinë tonë dhe vështirësitë me të cilat ballafaqohet ky komunitet, Rajmonda Sylbije, Drejtore Ekzekutive i Qendrës për Barazi dhe Liri (CEL Kosova) hapi debatin që u organizua ...

Queer TV

Ndarja e storjeve personale dhe intime brenda familjes në storje televizive është bërë një normalitet në industrinë e televizionit, reprezentojnë ende një koncept konservator të familjes, me role të përcaktuara brenda familjes e të ndara...