Queer TV

Ndarja e storjeve personale dhe intime brenda familjes në storje televizive është bërë një normalitet në industrinë e televizionit, reprezentojnë ende një koncept konservator të familjes, me role të përcaktuara brenda familjes e të ndara në bazë të seksit e gjinisë. Gjatë verës, këto storje televizive shtohen në numër të madh për shkak të një […]

Shkolla Vjetore e Studimeve Krahasuese në Gjini dhe Seksualitet 2022

Përfundoi me sukses Shkolla Vjetore e Studimeve Krahasuese mbi Gjininë dhe Seksualitetin. Edhe këtë vit, qysh prej vitit 2015, CEL Kosova në bashkëpunim me Programin për Studime Gjinore dhe Hulumtim në kuadër të Universitetit të Prishtinës, organizuan Shkollën Vjetore mbi Gjininë dhe Seksualitetin. Për gjashtë ditë me rrallë, pjësëmarrësit e kësaj shkolle patën mundësinë të […]

Diskutim: Trans gratë janë gra

Diskutimi “Trans gratë janë gra” kishte për qëllim ngritjen e vetëdijes, promovimin e përpjekjeve avokuese dhe shkëmbimin e njohurive mbi situatën e trans grave në Kosovë. Paneliste diskutimit ishin Barbie, Viki dhe Qerkica, të treja aktiviste trans gra dhe Agon Rexhepi, aktivist në cilësinë e moderatorit.

Pasdite poetike “Edhe me rimë, edhe pa rimë”

Në pasditen poetike u interpretuan poezi queer shqip dhe më pas një mikrofon i hapur për të gjithë ata që dëshironin t’i ndanin poezitë e tyre. Poetët që ndanë poezitë e tyre queer ishin Arbër Selmani, Agon Rexhepi dhe Agnesa Qerimi.

Diskutim: Shëndeti mendor i personave LGBTQI+

Diskutimi trajtoi shëndetin mendor të personave LGBTQI+ dhe problemet më të zakonshme që ata/ato hasin. Gjithashtu diskutoi mënyrat e vetëkujdesit për komunitetin brenda familjeve toksike, që ishte një diskutim i hapur me pjesëmarrësit. Folës në këtë diskutim ishin Lirie Lokaj, Psikologe, Nol Musa nga Support Groups Kosova dhe Bind Skeja, Drejtor Ekzekutiv i Qendrës për […]

Ekspozitë dhe bisedë me artistë “Shpinë e gjejë kur t’dal prej shpisë”

Ekspozita “Shpinë e gjejë kur t’dal prej shpisë” shfaqi veprat artistike të tre artistëve vendas, Leart Rama, Besfort Syla dhe Atdhe Behluli. Koncepti pas ekspozitës ishte: “Dualiteti nuk është asgjë e re në komunitetet LGBTQI+, dialektika e tij është një pjesë integrale e qëndrueshmërisë së tij. Lufta e saj për shtëpinë, për familjen, për komunitetin […]

Aksioni rrugor “Edhe n’shtet, edhe n’familje”

Aksioni rrugor solli historitë e sfidave me të cilat përballen personat LGBTQI+. Këto histori të vetëpranimit treguan rezistencën që kanë njerëzit LGBTQI+ në një vend ku shoqëria dhe familja janë në thelb heteronormative dhe patriarkale. Nëpërmjet këtyre tregimeve u festuan familjet që kanë pranuar fëmijët e tyre LGBTQI+ dhe familjet e zgjedhura. Këto histori ishin […]

Konferenca “Pranimi dhe njohja ligjore e personave LGBTQI+”

Konferenca “Pranimi dhe njohja ligjore e personave LGBTQI+” trajtoi çështjen e pranimit të fëmijëve LGBTQI+ në familje, dhunën me të cilën përballen dhe problemin e (mos)përfshirjes së martesës së të njëjtit seks në Kodin Civil. Fjalët hapëse u mbajtën nga Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, Zëvendës Ambasadori i Ambasadës së Mbretërisë së Holandës, […]

Eventi “Let’s Pride”

Eventi Let’s Pride mblodhi personat LGBTQI+, aleatët dhe palët e ndryshme të interesit së bashku në një mjedis të ngrohtë dhe të rehatshëm për të festuar diversitetin e personave LGBTQI+. Fjalët hyrëse u mbajtën nga deputetja e Kuvendit të Republikës së Kosovës Fatmire Kollçaku dhe Performuesja Drag Adelina Rose. Qëllimi ishte të mblidheshim për të […]

Hapja Zyrtare e Javës së Krenarisë 2022

Java e Krenarisë është hapur zyrtarisht më 06.06.2022 në Ndërtesën e Qeverisë së Kosovës nën patronimin e Zyrës për Qeverisje të Mirë, të Drejtat e Njeriut, Mundësi të Barabarta dhe Kundër Diskriminimit – Zyra e Kryeministrit. Në mbështetje të Javës së Krenarisë, Presidentja e Republikës së Kosovës, znj. Vjosa Osmani, dha një fjalë rasti, duke […]

Panel diskutimi “Trans Gratë janë Gra!”

Në kuadër të 16 Ditëve të Aktivizmit, u mbajt paneli i diskutimit “Trans Gratë janë Gra!”. Për një të ardhme më të ndritshme, pa dhunë ndaj grave dhe vajzave po i shënojmë 16 Ditët e Aktivizmit kundër dhunës me bazë gjinore me temën e sivjetshme globale “Jepni fund dhunës ndaj grave tani!”. “Trans gratë janë […]

Ceremonia e certifikimit e Shkollës Verore “Gjinia dhe Seksualiteti” 2021

Ceremonia e certifikimit për studentët e Shkollës Verore “Gjinia dhe Seksualiteti”. Përgjatë pesë ditëve u ligjërua dhe u diskutua mbi tema si: pse seksi nuk është binar, teoria e ndërthurjes, dhuna ndaj grave, feminizmi, studimet e gjinisë dhe seksualitetit, reprezentimi, gjuha, pushteti dhe hulumtimi në shkencat sociale, solidaritetet dhe pabarazia, riprodhimi shoqëror dhe pandemia. Si […]

Shfaqje teatrale “Unë Jam Vetë Grua”

Shfaqja “Unë jam vetë grua”, na sjellë historinë e jetës tejet të vështirë të një personi transgjinor gjerman – Charlotte von Mahlsdorf, e cila i ka mbijetuar regjimit Nazist dhe atij Stasi. Në shfaqjen me regji të Kushtrim Koliqit, Adrian Morina, si aktori i vetëm në skenë, luan më shumë se 30 personazhe.

Ekspozita “Lule, Mos më Harro”

Autostrada Biennale, në edicionin e saj të tretë, bashkë me edicionin e pestë të Javës së Krenarisë në Kosovë, në bashkëpunim me Bibliotekën Kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani” dhe Manifesta 14 Prishtina, prezantuan sot instalacionin artistik “Lule, Mos më harro 2020 – 2021”. “Këto lule po i sjellim në Prishtinë për të festuar moskonformizmin, një […]

Diskutim: Shëndeti Mendor në Kushtet e Pandemisë

Diskutimi mbi shëndetin mendor trajtoi çështjen e mirëqenies emocionale dhe ndikimin që ka pasur pandemia në jetën e personave LGBTI+. Gjatë diskutimit u bë dhe prezantimi dhe shpërndarja e librit të xhepit (self-help kit) me informata mbi menaxhimin e shëndetit mendor. Broshura “Si ta menaxhojmë ankthin? Teknika përballimi dhe këshilla për vetëkujdes”, mund t’a gjeni […]

Balkan Ballroom

Netët kulturore si Balkan Ballroom janë traditë revolucionare e levizjes LGBTI. Muzika e Mikey (Berlin), Gent (KS) dhe performancat e mbretëreshave dhe mbretit Drag na bashkuan edhe këtë herë, për të festuar diversitetin, dashurinë, dhe mbi të gjitha për t’u ndjerë krenarë. Ishte kënaqësi e papërshkrueshme dhe momente të veçanta e historike per skenën dhe kulturën […]

Performanca “A je qikë a djalë!?”

Me performancën “A je çikë, a djalë?!”, përmes muzikës, tregimeve dhe lëvizjeve skenike së bashku përjetuam dashurinë, intrigën, urrejtjen dhe dhimbjet e përjetuara të komunitetit LGBTI+ nga të tjerët që mendojnë se të jesh ndryshe është gabim.

Natë filmi: “Holy Mess”

Filmi “Holy Mess” tregon storjen e një çifti homoseksual dhe raportet me familjet e tyre homofobe të cilët takohen për herë të parë gjatë festës së Krishtlindjes. Hapjen e eventit e bëri Ambasadorja e Suedisë në Kosovë, znj. Karin Hernmarck Ahliny. Nata e filmit dhe diskutimit u organizua nga Ambasada Suedeze.

Konferenca: “Kodi Civil dhe Gjithëpërfshirja: Martesat e seksit të njëjtë”

Në konferencën me temën: “Kodi Civil dhe Gjithëpërfshirja: Martesat e seksit të njëjtë”, përmes dy paneleve u trajtua qasja institucionale lidhur me draft Kodin Civil dhe perspektiva ndërkombëtare lidhur me të drejtën e martesave të seksit të njëjtë. Në mesin e shumë të ftuarve, të pranishëm ishin edhe kryetari i komunës së Prishtinës z. Shpend […]

Eventi “Let’s Pride”

Eventi “Let’s Pride” ka bashkuar personat LGBTIQ+, mbështetësit dhe palët e ndryshme të interesit në një mjedis të ngrohtë dhe të rehatshëm për ta festuar diversitetin. Eventi është shoqëruar me ekspozitë, muzikë dhe publikimin e “Kush te tut a?” nga artistët Petrit Halilaj dhe Alvaro Urbano. Gjithashtu të pranishëm ishin: – Atifete Jahjaga – Ish […]

HAPJA ZYRTARE E JAVËS SË KRENARISË 2021

Java e Krenarisë është hapur zyrtarisht në ndërtesën e qeverisë nën patronatin e Zyrës për Qeverisje të Mirë, të Drejtat e Njeriut, Mundësi të Barabarta dhe Kundër Diskriminimit – Zyra e Kryeministrit. Përkrahjen e saj në hapje të Javës së Krenarisë e dha edhe Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani Sadriu. Për një fjalë rasti të […]

Pride Parade 2020

Edhe pse në kushte më të vështira dhe me sfida më të mëdha, u shënua Parada e Krenarisë nën slloganin PO, DU për të kerkuar të drejta dhe mundësi të barabarta. Këtë vit gjetëm një mënyrë për të qenë të dukshëm dhe për të adresuar kërkesat tona për të gjithë personat LGBTI+ në Kosovë. Falenderojmë […]

Opening of the mural "Escape From Isolation"

“Escape from Isolation” is a project organized by activist Doruntina Maliqi. The project is realized through a large mural (wall painting) at the House of Culture “Isa Kastrati” in the city of Kamenica. The painted bird symbolizes freedom for marginalized groups of people, including women and LGBT persons. This mural was organized in the framework of Youth Artivists for Change project's mini-grants, supported by […]

Audio-visual performance "I Am Breaking My Heart"

“I Am Breaking My Heart” is a project made from young artist and activist Leart Rama. He had been working on this project for two years, analyzing people’s faces and emotions. He perfectly combined videos, visual effects, and audio effects to complete his performance “I Am Breaking My Heart” […]

Opening of “Mos” Exhibition

“Mos” is an exhibition made of young contemporary artists Norë Potera & Ardhmëria Bregovina, and it includes several arts disciplines, starting from storytelling, video documentary, paintings, and installation. The exhibition focuses on the topic of women and girls roles throughout the Kosovar history.

Opening of “Base” Exhibition

“Base” is a project from young activist Drilon Gashi. It started as a two days workshop with youth participants from the city of Lipjan, where they could learn and discuss together about gender stereotypes. After exchanging ideas and getting basic information on using Adobe Illustrator and […]

Opening of “Behind Closet Doors” Exhibition

“All for Love” is a project organized by young activist Erëblina Vata, with the main topic on LGBTQ+ persons position in Kosovo’s society. The highlight of the project was the exhibition that was opened in the Gallery of Arts in Ferizaj. The exhibition was made of several professional photography and was divided into two parts […]

Short Movie Screening “Kosova Trans”

Kosova-Trans is a short documentary film about a local 18 years old transgender woman, which was screened at TermoKiss. The documentary mainly focuses on the struggles of a young transgender woman facing the harassment and stigma in a country lacking basic transgender rights. Kosova-Trans itself is Dona’s journey on accepting herself, her challenges being inside the closet, and many more.

Trivia Quiz

Aktivistë të ndryshëm që ishin prezent në Prishtinë për të përkrahur Javën e Krenarisë morrën pjesë në kuizin Trivia. Qëllimi i këtij kuizi ishte rrjetëzimi mes aktivistëve lokal dhe rajonal.      

Publication of Manual for Journalists Covering the LGBTI Community

This manual aims to serve as a practical, informative and educational guide for journalists and editors across the media spectrum, who are interested in conducting accurate and ethically-driven reporting, and in offering qualitative and substantial coverage and understanding of the LGBTIQ community.

Publication of Manual for Psychological Practice with Transgender and Gender Nonconforming Individuals

The purpose of this manual is to inform mental health professionals about significant clinical issues that arise when working with TGNC individuals. This manual is not a rigid set of guidelines or standards for care and does not in any way replace treatment protocols. It intends to only complement treatment guidelines for TGNC individuals. The manual is focused solely in TGNC population. It includes a set of definitions for readers who may be less familiar with the language used when discussing TGNC issues, most common issues and challenges faced in therapy.

Screening of the movie: “Moonlight”

Moonlight is a 2016 American coming-of-age drama film written and directed by Barry Jenkins, based on Tarell Alvin McCraney’s unpublished semi-autobiographical play In Moonlight Black Boys Look Blue. The film presents three stages in the life of the main character; his youth, adolescence, and early adult life. It explores the difficulties he faces with his sexuality and identity, including the physical and emotional abuse he endures growing up.

Opening of “TransBalkan Exhibition” - Author: Aleksandar Crnogorac

TransBalkan is a documentary photographic project focusing on the trans community in the Balkan region, south-eastern Europe. The author has traveled to most of the ex Yugoslav republics, and along the way has met over 30 people whom he not only photographed but also interviewed. Amongst the people photographed are people of different nationalities, religion, age, social standing statues, educational background and of course individuals at different phases of their own personal transition.

Conference “Legislation: Used and Lost Opportunities”

This conference reflected the work of institutions dealing with LGBTI issues over the past year. This conference focused on three main issues: Civil Code, Legal Gender Recognition and Criminal Code of the Republic of Kosovo. To cover the aforementioned topics, panelists from relevant local institutions had the opportunity to discuss and explain the advocacy of LGBTI rights in Kosovo, followed by an open discussion with all participants in the conference.

International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHOT 2019)

As in previous years, this year we marked the International Day Against Homophobia and Transphobia on May 17th and was held the Conference with the motto “Constitutional and Equal Rights of LGBTI persons” In this conference was discussed about Partnership between the same-sex persons and Diversity among communities.

2018 Summer School “Coalitions, Activism, Representation”

CEL in collaboration with the University Program for Gender Studies and Research has been certifying students for the completion of the 2018 Summer School at the closing ceremony. We thank the supporters of Civil Rights Defenders, collaborators of the University Program for Gender Studies and Research and all participants.

Conference 'Institutional engagement on LGBTI community'

CEL organized the conference: 'Institutional engagement on LGBTI community' and the purpose of the conference was to promote the debate on the LGBTI-issue and to encourage dialogue between the country's institutions and other stakeholders dealing with issues of the LGBTI community in Kosovo.

Panel discussion with activists from regional states

Panel discussion with activists from the countries of the region: Albania, Macedonia, Serbia, Bosnia, as well as with the Amsterdam parade organizer. The theme of this panel was “The situation of the LGBTI community in the countries they represent, as well as the challenges they face in organizing parades in their countries. This panel and the whole week of

2017 Summer School “Coalitions, Activism, Representation”

has done student certification regarding the completion of summer school 2017. This year has been the third year that summer school has been organized. This year, the ceremony of awarding certificates was also honored by the former President of the Republic of Kosovo, Ms.

Meeting with the LGBTI Community Rights Advisory and Coordination Group

A meeting was held with the LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex) rights advisory and coordination group at the Hotel “Sirius” - Prishtina. Also at this meeting, CSGD and CEL Kosovo presented the research "Manual of psychological practice with lesbian, gay and bisexual clients"

Promotion of the book "LGBT Movement"

The book "LGBT Movement" published by the Center for Freedom and Equality of the LGBT Community in Kosovo (CEL Kosovo) was promoted. This is the first book of its kind published in Kosovo. The book has informative content for the LGBT community in Kosovo, in countries in the region and around the world; data on terminology and important dates,

Introducing the "Handbook of Psychological Practice with Lesbian, Gay and Bisexual Clients"

"Handbook of Psychological Practice with Lesbian, Gay, and Bisexual Clients"; published by the Center for Freedom and Equality of the LGBT Community in Kosovo (CEL Kosovo), was presented at the "Orion-Conference Center". The manual provides psychologists with basic information and tools for counseling lesbian, gay and bisexual (LGB) persons in the areas of assessment, intervention, identity, and

Panel diskutimi “Komunitetet LGBT- Si ishte?; Si është?; dhe Si do të jetë?”

Është mbajtur një panel diskutimi me temën “Komuniteti LGBT- Si ishte?; Si është?; dhe Si do të jetë?”. Në këtë panel morrën pjesë: Rina Braimi nga CEL, Agim Margilaj nga CSGD, dhe Liridon Veliu nga QESh. Ky ishte njëri prej disa aktiviteteve që CEL, dhe organizatat e tjera e mbajtën për javën e të drejtave […]

LGBT people continue to face great difficulties

Pas prezantimit të situatës aktuale për personat LGBT në shoqërinë tonë dhe vështirësitë me të cilat ballafaqohet ky komunitet, Rajmonda Sylbije, Drejtore Ekzekutive i Qendrës për Barazi dhe Liri (CEL Kosova) hapi debatin që u organizua në Pejë (i pari i këtij lloji) nga organizata e përmendur më lart. Znj. Sylbije deklaroi: “Personat LGBT vazhdojnë […]