Arkivi i Lëvizjes LGBTI+ në Kosovë

Dita Ndërkombëtare e Dukshmërisë së Transgjinorëve

19 Janar, 2024

31 mars 2023

Dita Ndërkombëtare e Dukshmërisë së Transgjinorëve është një ditë për të njohur dhe nderuar guximin dhe qëndrueshmërinë e individëve transgjinorë, të cilët kanë luftuar për të drejtat e tyre dhe vazhdojnë ta bëjnë këtë Një figurë e dukshme është Michaela Jaé Rodriguez, ku hyri në histori si aktorja e parë transgjinore që fitoi një Golden Globe. Ajo ka qenë një avokuese e zëshme për komunitetin transgjinor. Rodriguez, me krenari identifikohet si një grua trans Afro-Latina… Një figurë tjetër me ndikim është Chella Man, një artist queer i shurdhër, dhe aktivist që përdor artin e tij dhe platformat e mediave sociale për të rritur ndërgjegjësimin dhe dukshmërinë për komunitetin transgjinor. Chella është një zë i fuqishëm për të rinjtë transgjinorë dhe promovon rëndësinë e vetë-shprehjes dhe pranimit. Rachel Crandall-Crocker, një aktiviste transgjinore, është themeluesja e Ditës Ndërkombëtare të Dukshmërisë së Transgjinorëve. Ajo vendosi ditën për të festuar arritjet dhe dukshmërinë e individëve transgjinorë dhe për të rritur ndërgjegjësimin për problemet me të cilat përballet ky komunitet. Aktivizmi i saj ka qenë i dobishëm në promovimin e të drejtave të transgjinorëve dhe duke ndihmuar në krijimin e një shoqërie më gjithëpërfshirëse dhe më pranuese. Së bashku, këta individë me individë të tjerë të panumërt transgjinorë në mbarë botën, kanë dhënë kontribut të rëndësishëm në avancimin e të drejtave dhe dukshmërisë transgjinore.