Përkrahja

   Me komuniku me njerëz për ndjenjat e mia, me komuniku me njerëz që krejt çka kanë bo ka qenë me të shty me u ndje jo-normal, njerëz këta që asnjëherë nuk kanë dashtë me kuptu atë që ti don me shpreh, e krejt çka unë kom dashtë me shpreh ka qenë vetja ime. Nuk kam mujtë me komuniku me njerëz për ndjenjat e mia për një kohë të gjatë edhe pse unë se kam pa asnjëherë si “jo-normale” atë se cka ndjejë.

 Pëlqimin për vajzat e kam kuptu dhe e kam pranu shumë e re, qysh adoleshente, dhe asnjëherë nuk jam ndje keq për këtë gjë. Por fakti që nuk kam mujt me komuniku me njerëz për ndjenjat e mia, kjo po që më ka bo me u ndje keq.

 Një burg i ndjenjave. Jam ndje e bllokuar, e zënë në një grackë , e në këtë grackë mua më është dashur me e fsheh të vërtetën, e krejt kjo ka qenë e vështirë. Ka qenë e vështirë për faktin se jam ndje sikur jam duke e tradhëtuar besimin e njerëzve që i kam afër.

Ja nisa me shfaq e me komuniku për atë që ndjejë. Ja nisa me dal prej burgut në të cilin isha blloku. Fillimi i krejt kësaj ishte i vështirë se nuk e dija as qysh me vepru që njerëzit me e kuptu se krejt çka ndjejë unë është dashni. U ndjeva keq kur personat me të cilat u mundova me komuniku e pritën si diçka të keqe dashninë time, diçka aq të keqe sa që u munduan me më bind se kjo çka unë ndjej nuk është normale. Po kjo nuk më ndali mua me u shpreh, kjo nuk më futi prap në burgun e ndjenjave prej të cilit sapo kisha dal. Përkundrazi, kjo më shtyu edhe më shumë që unë me vazhdu e me u hap për ndjenjat e mia, sepse ajo çka ata po thonin nuk ishte e vërtetë, sepse përkundër fjalëve të tyre ajo se çka po ndjejë unë është normale dhe unë jam normale.

 E fola me vëllain e vogël e ai e priti mirë, po atë e kam shok shumë të mirë prandaj edhe vendosa që me fol me të së pari. E vëllai tjetër e zbuloi vet, e pa flamurin që po e mbaja në dhomë, e siç e kisha pritë prej tij, filloi me bo të madhe. Filloi me fol keq e me u qasë hala ma keq, krejt kjo veq për faktin se unë jam lesbike. Ke e vështirë në fillim që vëllai yt mos me pranu ato çka ti je. Po me kalimin e kohës u mësova me këtë realitet.

Frika jem ma e madhe ishte se qysh ka me e prit nana, e nëse ajo nuk e kish prit mirë atëherë kjo po që më kishte lëndu shumë. I tregova dhe e di se në fillim ajo nuk ka mujt me më kuptu, por nuk e ka shfaq mospëlqimin e saj as atëherë. Edhe pse për të ishte diçka që nuk e ka mendu se vajza saj ka me qenë, filloi me pa në këndvështrim tjetër prej atij çka ju kish ofru gjithë jetës dhe sot ajo është shumë në rregull për ndjenjat e mia. Më ka pranu e vazhdon me më dashtë si gjithmonë, e dashnia e saj për mu është një shtyllë ku muj me u mbështet gjithmonë.

Po mas krejt këtyre ballafaqimeve që i pata unë, sa i përket përkrahjes, jam çudit kur kam taku njerëz që përnime të dojnë ashtu qysh je, e janë me ty pa marrë parasysh se kë e don ti. Janë po këta njerëz që të shtyjnë me e shfaq veten tënde e të japin mbështetje që ti me mujt me ecë rrugve me personin që e don. E këtyre njerëzve do u jem gjithmonë falenderuse.

Punësimi

    Me qenë lesbike e me gjetë punë në Kosovë, kam mendu se ka me qenë e pamundur. Ka qenë e vështirë me mbajtë gjithmonë një maskë ekstra. Një maskë që peshojke aq shumë sa që ma ndalke edhe frymën. Po a e dini çka ka qenë ma e keqja? Me punu me ni biznes familjar, e me e mbajtë atë maskë edhe në punë edhe në shpi, pa pasë hapësirë kurrë me marrë frymë lirshëm. 

Në këtë punë qe e kam ba që fëmijë, shkelje s’kam pasë, po për mua u kon dyfish ma rond me jetu e me punu me njerzit që ma së shumti i du, e gjithmonë me u fsheh. 

Nuk ke e lehtë me e fsheh vetën prej nanës, e po këtë nanë me e pas edhe në punë. E ajo nuk është veq nanë për mua, po o njeri ma i veçantë në jetën tem, e nuk ke e lehtë aspak që me e mbajtë atë maskë të mallkume sa herë që e shihja, e unë e shihja ton kohës, se nuk e pata as atë “punë” ku nuk ishte  ajo. U ndijsha keq, ja nisi me u bo çdo ditë edhe ma e rond.

 E kuptova që kështu nuk shkon, duhna me bo diçka, duhna me ja nis me dal prej këtu, po prapë e mendoja çka munet me bo ni vajzë që është e painformuar për botën jashtë, që nuk e ka as idenë që jashtë ekzistojnë njerëz si unë, e organizata që punojnë e na përkrahin. Çka munet me bo ni vajzë që nuk e ka as vetëbesimin me e bo hapin e parë? Po edhe pse nuk e pata këtë vetëbesim, prapë u dashtë me bo dicka se kështu nuk mujsha mo. I tregova motrës për atë se çka jam dhe ajo e priti shumë mirë. U çudita fort, mu duk çudi se sa lehtë ke me e hekë atë maskë para motrës.

 Mbas kësaj ja nisa me apliku edhe nepër vende tjera të punës. Fillova me apliku gjithkund e ja nisën me më ftu në intervista. Ke shumë emocionuese krejt ky proces i gjetjes së punës. Ja nisa me punu me ni kompani e në fillim për shkak se kesh e bindur se krejt shqipëtarët janë homophoba, ndejta e fshehtë.  Fillova me punu  e ky sen ke përnime ndryshim i madh për mua, se të paktën një pjesë të ditës nuk isha me të shpisë. Ja nisa me u afru ma shumë me kolegët, e vrejsha që muhabeti me ta po më pëlqente çdo herë e ma shumë. Sidomos me menagjerin, e vrejta se si person ishte shumë mendjehapur, po edhe kompania vet kish shumë kulturë. 

Çdo ditë e ma shumë ja nisa me u shpreh për vetën  e për pëlqimet e mia e krejtë ato që ndjej. Rehatia dhe komforti që mu ofrun në këtë ambient të punës më shtyn me u hap komplet e me e shfaq se mua më pëlqejnë vajzat. Nuk mujsha me besu në fillim, që unë, vajza e cila s’ka besu kurrë që munet me gjetë një vend të punës për shkak të orientimit seksual, sot po flas lirshëm për ndjenjat e mia.  Ma e mira e krejt kësaj o fakti se edhe pse disa prej kolegëve të mi janë fetar, ata kurrë nuk më paragjykun e më pranuan. U ndiva shumë e privilegjuar, e nashta ky privilegj mu dha për shkak se punojë në fushën e teknologjisë informative, e në këtë fushë sa m’ka ra mua me pa, ka shumë persona mendjehapur, persona që nuk të gjykojnë për atë qe je.

Më kujtohet një moment shumë i bukur që e përjetova në punë e që s’kam me harru kurrë. Ishte java e Paradës së Krenarisë e kësaj here në zyre kishin vendos me e festu me mua. Zyrja u mbush me zbukurime e me flamur ngjyra-ngjyra, e krejt kjo u bë prej kolegëve të mi, për mua. E  suprizat për mua atë ditë nuk përfundun me kaq. Pos flamurit e zbukurimeve ma kishin bo edhe ni torte, e unë nuk mujta me i mbajtë lotët e gëzimit mo, fillova edhe me kajt. Ky ke një moment ku unë u ndjeva e bekuar për këtë punë e për këta njerëz.

Përkrahja që ma kanë bo njerëzit në punë më ka ndihmu shumë që edhe jashtë punës qe unë me e hekë atë maskë që deri vonë ma ka marrë shpirtin. Aq shumë më ka ndihmu kjo përkrahje sa që e morra guximin me ju tregu edhe në shpi. 

Nana se priti edhe aq mirë. Por, se harroj kurrë atë ditë ku nana jem pa marrë parasysh mendimet që i ka pas, i pranoi krejt ndjenjat e mia. Se harroj kurrë mënyrën se qysh e zuri gjumi nanën në prehërin tim, e s’kam me e harru kurrë lëmshin e emocioneve që i kam ndje atë ditë.

Mas krejt kësaj experience time, jam e lumtur që si kam ndal ambiciet e mia për shkak të paragjykimeve të njerëzve për orientimin tim seksual. E bash pse se kam ndal ambicien time unë e kam pa se ka edhe vende të punës ku na mundemi me e shpreh vetën. Unë se kam ndal këtë ambicie e shpresojë që askush prej juve ska me e ndal.

Open call for licensed mental health practitioners

Center for Equality and Liberty for LGBTIQ+ persons in Kosovo is resuming with the Support Program which includes the provision of free psychological services for LGBTIQ+ persons.

CEL Kosova is currently looking for qualified therapists to join our organization in order to provide psychological services on an ongoing basis based on demand. Ideal candidates should possess exceptional communication skills, a strong commitment to patient care, and a deep understanding of the latest trends and research in psychology, as well as considerable knowledge of LGBTIQ+ communities.

Scope of work:

 • Provide individual or group therapy to clients, with a focus on evidence-based practices and patient-centred care.
 • Perform diagnostic assessments to assess clients' mental health.
 • Develop personalized treatment plans based on each client's unique needs and goals.
 • Maintain accurate and complete patient records, in accordance with legal and ethical standards.
 • Collaborate with other healthcare providers to deliver integrated care to clients.
 • Stay up to date with the latest research and best practices in psychology.
 • Continuously update CEL Kosovo's Support Program database.

Criteria and qualifications:

 • Licensed in psychology or a relevant field from an accredited institution.
 • Valid license to practice psychology in the state where the services will be provided, namely Kosovo
 • At least three years of experience in providing psychological services to clients.
 • Demonstrated ability to work independently and as part of a team.
 • Strong communication and interpersonal skills.
 • Experience with a variety of therapeutic approaches and evidence-based practices.
 • Understanding of legal and ethical guidelines related to mental health practice.
 • Substantial knowledge of the rights and freedoms of LGBTIQ+ persons and the national context of the position of LGBTIQ+ persons.

How to apply:

Please submit your CV, cover letter, and three professional references to info@cel-ks.org by 03.04.2023. Applications will be reviewed on a rolling basis until the position is filled. info@cel-ks.org Please submit your CV, cover letter, and three professional references to info@cel-ks.org by 03.04.2023. Applications will be reviewed on a rolling basis until the position is filled.

Kërkojmë shkarkimin e Duda Balje nga Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, Viktimat e Dhunës Seksuale gjatë Luftës, për Persona të Pagjetur dhe Peticione

CEL Kosova, CRD, CSGD, QKSGJ dhe YIHR vazhdojnë me kërkesën e njëjtë të shtruar para një viti për shkarkimin e Duda Balje, Kryetares së Komisionit për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, Viktimat e Dhunës Seksuale gjatë Luftës, për Persona të Pagjetur dhe Peticione. Kushtetuta e Kosovës si akti më i lartë juridik garanton të drejtat e secilit qytetar, liritë qytetare dhe barazinë e të gjithë qytetarëve para ligjit si dhe parandalon diskriminimin në bazë të orientimit seksual, përderisa Kodi i Mirësjelljes së Deputetëve, bazuar në parimin e Vetëmohimit, saktëson se deputetët marrin vendime që janë vetëm në interes të publikut.

Duda Balje ka deklaruar në vazhdimësi se është kundër martesave të seksit të njëjtë duke u bazuar se këto janë mendime të saj personale dhe duhet të kuptohen kështu. Për ne vazhdojnë të qëndrojnë të papranueshme deklarata të tilla të cilat vecojnë dhe cenojnë një grup të qytetarëve sidomos duke marrë parasysh pozitën e saj si Kryetare e Komisionit për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, Viktimat e Dhunës Seksuale gjatë Luftës, për Persona të Pagjetur dhe Peticione.

Të drejtat e njeriut nuk janë vetëm për një grup të caktuar qytetarësh por për të gjithë barabartë pa asnjë dallim. Personat LGBTQI+ janë qytetarë të Republikes së Kosovës dhe duhet të gëzojnë të drejtën e martesës njëjtë si personat heteroseksualë. Pozita e saj si kryetare e këtij komisioni është t’i mbrojë dhe promovoj këto të drejta, me theks të veçantë të drejtat e grupeve të cenueshme.

Andaj, organizatat e lartëpërmendura insistojnë në shkarkimin e saj nga pozita e Kryetares së Komisionit për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, Viktimat e Dhunës Seksuale gjatë Luftës, për Persona të Pagjetur dhe Peticione pasi që qëndrimet e saj po ndikojnë në cënimin e të drejtave të një grupi të rëndësishëm shoqëror.

Rikujtojmë që Duda Balje nuk është aty për të dhënë mendimet e saja personale por ka përgjegjësi dhe detyrë institucionale që të mbrojë dhe respektojë të drejtat dhe liritë e njeriut.

A safe home for me too

F.Sh.

The pandemic, in addition to the vulnerability of physical and mental health, collective economic and financial difficulties, added another challenge to LGBTIQ + persons, a challenge that was experienced by many marginalized groups and communities to a greater degree.

"Particularly a high demand of LGBTIQ + persons in Kosovo was and continues to be home security and the need for housing. Since during the pandemic LGBTIQ + people were forced to stay in homophobic and transphobic environments, and that these environments in most cases happen to be their homes, their psychological and physical health were at higher risk than ever before. This is supported by the fact that the requests for housing have become alarming during the last two years ", says Lend Mustafa, Project Manager at the Center for Equality and Freedom - CEL Kosova.

As the requests for housing were numerous, CEL Kosova has started providing a safe home for LGBTIQ + people in need. In 2021, this safe house housed five LGBTIQ + people who wanted to escape the pressure and psychological and physical abuse from their families.

"We have provided this service in parallel with other services that have been provided for some time by CEL Kosova, such as legal aid and counseling, psychological sessions, moral support, and legal guardianship for a person under 18 years of age," says Lend. Mustafa emphasizing that housing capacities are limited.

The person who was offered legal guardianship by an employee of the organization CEL Kosova was a 17-year-old transgender girl.

"My gender identity was unacceptable to both my family and my social circle. Psychological abuse reached such a level that I could no longer bear it. "I left home, and even changed city just to be able to live a quiet and authentic life," said the transgender girl who was admitted to the safe house on September 17 this year.

"For the first time I was accepted as I was. For the first time I felt free to manifest my gender identity also in clothing, attitudes and thoughts. "All these basic things were limited to me due to prejudice and constant bullying in every possible environment."

One thing the girl wants to remind other transgender people is that the process of going out openly is long and does not happen all at once. "Open up when you feel safe. Keep up the good content despite the challenges you may face along the way. In the end, just like me, you will find the best way to live with dignity as yourself.

For the case of the minor girl, as well as for other cases with LGBTIQ + minors, CEL Kosova has cooperated closely with the Center for Social Work in order to assist in the daily life of these persons to be as healthy as possible and to create a environment that enables their development and integration into society.

Lend Mustafa indicates that no assistance has been received from any other state institution and in every step of the process of treatment and provision of housing and / or any other services for LGBTIQ + persons, major shortcomings have been identified in institutions due to failure to prioritize social services. by the government and other responsible actors.

"However, there is also good news. The Municipality of Prishtina has allocated a fund for the construction of the first shelter dedicated to LGBTIQ + persons in Kosovo, a project that will facilitate the confrontation of LGBTIQ + persons with these problems in general and consequently their quality of life.

However, he emphasizes that the need for this shelter continues to be alarming and the process should be accelerated as much as possible.

“Many people from the municipality of Prishtina have a request for these services, but the situation in rural areas is much more complicated as in most other municipalities or villages these issues are not discussed at all, and the services are almost non-existent based on the cases which we accepted. In most cases, these people change their place of residence, considering that Prishtina is a more acceptable place for LGBTIQ + communities ”.

In conclusion, considering all the above-mentioned problems and the high ongoing demand, CEL Kosova calls on the new mayor of Prishtina to prioritize and accelerate the construction of a shelter for LGBTIQ + persons. It also calls on civil society organizations and other actors for solidarity, support and taking concrete steps to improve the current situation.

(Non)Binary Gender

Gender (Non)Binary

Donjet Behluli

Culture inevitably affects almost everything gender-related. Since the day a person is born, they’re immediately given a gender identity based on their sex. Then, they’re expected to act and do everything in accordance to the gender they were assigned as babies. These cultural expectations affect almost every aspect of a person’s life; life goals, choice in career, social behavior, activities one engages in, their taste in fashion, their overall interests, etc. basically, a person’s position in society
Unfortunately, our society and its perceptions towards gender are not very inclusive. We are raised to believe that gender is binary and every person is expected to fall into one of the categories: man or woman, but the reality of gender is much more complex and not every person finds themselves in these two categories.

So how are gender binary and nonbinary gender defined?

Binariteti gjinor është ndarja shoqërore ose kulturore e gjinisë në dy kategori mashkullore dhe femërore të ndryshme e të kundërta, dhe ky është një standard në shumicën e kulturave. Kurse identitetet gjinore që s’janë as mashkullore as femërore – pra identitete që ekzistojnë jashta binaritetit gjinor – konsiderohen jo-binare.

Challenges of non-binary people

Existing as a nonbinary person in a society that constantly tries to put you in a box in which you don’t belong and having to meet certain expectations can be very exhausting. Gender binarism can also lead to institutionalized power structures, and people who don't fit into traditional gender norms can face discrimination and harassment in various settings in our society. Disregard, disbelief, condescending encounters, and disrespect are common forms of discrimination experienced by nonbinary people. There are also people who consider gender nonbinary as an attention-seeking trend. But the most common form of discrimination against non-binary people is the usage of incorrect pronouns and misgendering. Misgendering is when someone refers to a person using language that doesn’t align with their gender identity, for example referring to a woman as “he” or calling her “a man”, and this definition applies to individuals of all gender identities.

Are pronouns that important?

By definition, gender pronouns are words that people use to refer to others without using their names. But for many nonbinary people, pronouns are about more than just how they want to be addressed. They’ve become a way to assert an aspect of their gender that’s often unseen or unaligned with others’ assumptions and as a result, pronouns have the capacity to affirm or ignore the reality of a nonbinary individual. So it’s important that we ask and always respect the preferred pronouns of a person. The usage of gender neutral language is also encouraged so that we can be as inclusive as possible and avoid assumptions about someone’s gender, but unfortunately, this can sometimes be challenging because certain languages, like Albanian, don’t have gender neutral pronouns.

Gender as a spectrum

The concept of gender as a spectrum is nothing new only because the discourse around it may be. Non-binary identities have been recognized by cultures and societies all over the world for ages. For generations, indigenous civilizations in Oaxaca State, Mexico, North America and Madagascar have embraced the concept of the "third gender."
For example, The muxes — people born in a male body but who identify as neither woman nor man — live in the small town of Juchitán de Zaragoza in southern Oaxaca State, Mexico and they are well-known in the town and culture as part of an ancient civilization. There’s other cultures like Native North American Navajo culture where transgender individuals are recognized as “two-spirit”, or Sakalava people in Madagascar who recognize a third gender called Sekrata. These historical examples of nonbinary and nonconforming gender have created a crucial foundation for how we interpret gender identity today.

Besides gender, sex isn’t necessarily binary either. One in 2,000 people are born intersex, a term used to describe people who have chromosomes, anatomy, or other sex characteristics that cannot be classified as strictly male or female. So the idea that sex and gender are binary — that everyone falls into one of two categories — is a societal construct. The notion that there’s male and female isn’t incorrect, it’s simply incomplete. Many individuals, whether intersex or not, have a mix of biological features or gender expressions that do not exactly fit into the male or female categories.

Gender identities that are nonbinary

There are many gender identities that fall under the nonbinary umbrella, a couple of them are genderqueer and gender fluid. Genderqueer refers to a person who does not subscribe to conventional gender distinctions but identifies with neither, both, or a combination of male and female genders. Gender fluid refers to a person who does not identify themselves as having a fixed gender and their gender expression or how they feel about themselves may change over time.

Every identity is valid

As our understanding of gender evolves, and through our experience with it, we need to remind ourselves that every identity is valid and we need to remain respectful to others and always embrace our authentic selves.

You Might Find Yourself - Nadav Ben David

The other-self

Shend Badivuku

When we find out that a gay couple have broken up, usually after two or three months of dating, we hear reasons like "he was scared of commitment" or "he needed to work on himself". While these are not reasons that straight couples in particular do not have, LGBTQ + people face a problem that is more deep-rooted.

People in the LGBTQ + community have been told since childhood that being yourself is wrong. Whether from a religious, patriarchal or traditional perspective, in Kosovo these people are subject to misleading, prejudicial, and sometimes traumatic situations, during the journey of finding themselves. And when they finally find it, they realize that their self is not so hospitable in their family and / or social circle. Of course, we are talking about most of the cases, because, thankfully, families welcoming their children of all colors exist.

And when they realize that their self is not welcomed in the family, they create another "self". This "self" is usually the result of their own expectations of that person. Some do well in school, even though the subject they are taking is not at all what they want, but they are afraid of disappointing their parents; some become pushover people, where they do not spoil any of the pleasures or desires of their social circle because they are afraid that they may leave them; some seek counseling in religion, as the only way to mask the guilt they feel within them.

Basically, people in the LGBTQ + community are dealing with a lot of pretense during their lifetime. Some may be convinced that they have made a balance between fake and real life, but in many cases, one influences the other more without the person's knowledge.

They have grown up hearing the words "I love you the way you are", "I love every part of you" or "I love everything about you" from their family and / or friends, but how valuable is that "everything" when that person does not show it to those who say these sentences. How can they love you as you are someone who they do not know at all? They do not know an essential part of yourself? Then it is hard to believe the word "I love you". They do not love you, they love your "other self", it is a consolation that many people in the LGBTQ + community console with.

And if it is very difficult for them to believe the words "I love you" that come from a family or social circle, then why should it be easy to trust a person with whom they are in a romantic relationship with? Are they in love with me, or with an idea I unknowingly created for them? And so, they fall into the abyss of thought-excess, anxiety, paranoia and sometimes even depression. And the Grindr culture, that is, the culture of meeting for sex and no more, and one-night stands is not that it has helped eradicate this phenomenon.

Not that there is anything wrong with these cultures, almost the whole community is part of them, but they offer nothing more than that, a great night and nothing long term. When was the last time you heard that a couple met through Grindr and are now living together in a city-view apartment with their two puppies? It has never been heard in Kosovo, at least.

Maybe it's something that people in the community completely ignore, thinking "since love will not be possible, at least I will enjoy it". Some may be afraid to pursue this "dream" because, as a society, we are generally used to feeling ashamed whenever we do something out of the ordinary, while a healthy romantic relationship between two men / women is extremely utopian. And unfortunately, the social norm for the LGBTQ + community these days is "Sex, Drugs and Rock and Roll". Or maybe Rock and Roll should be replaced with Techno. What would help create a comfort and self-confidence in the people of the community would be their media representation, if they made a portrayal of same-sex love in the media, television or movies, where it is presented as something extremely normal. It is true that such content is found from countries outside Kosovo, but it only reminds them how good it is there and not here. The film "Marriage", a Kosovan film that talks about a love triangle, where a man is forced to marry a woman because he is afraid to love another man, has been a stepping stone to this cause, but it should not be stopped there. We need gay, lesbian, trans, non-binary, queer people in the media, television and movies, where they speak Albanian, where they show what it is like to live in Kosovo and have the job of your dreams, your life partner or a life goal.

Press Release: The speech of Mr. Mërgim Lushtaku in the rostrum of the Assembly of Kosovo regarding the institution of marriage is contrary to the values guaranteed by the Constitution of Kosovo

Më 21 tetor 2020, duke e parafrazuar deputetin e Partisë Demokratike të Kosovës, z. Mërgim Lushtakun i cili nga foltorja e Kuvendit të Kosovës thotë që: Shkenca ka vlerësuar që legalizimi i martesës së seksit të njëjtë do të çoj në efekte katastrofike shoqërore dhe familjare…

Read More

Press Release: Comments on social media of some members of the political party “Lëvizja Vetëvendosje” are against the values guaranteed by the Kosovo Constitution

On October 18, 2020, Ms. Leonora Shabani-Bajraktari, assembly member of the Municipal Assembly of Prishtina, referring to the awareness video published by the Youth Initiative for Human Rights - Kosovo where the rights of LGBTI people are promoted, more specifically the right to same-sex marriages, through a Facebook status says such a promotion is "intolerable".

Read More

Pride Parade 2020

Happy Pride Parade to all LGBTI + people and our supporters. Hopefully next year we will all celebrate together in better conditions and with greater involvement.
#Ido#PoDu#Hoću

Moments detached from the Pride Parade 2020

REACTION AGAINST HATE SPEECH IN PUBLIC SHOWS

CEL considers very disturbing the fact that public faces in TV shows have the space to use hate speech against LGBTI + persons. Given the situation in our society, it is very important to pay attention to what content is published by the media because of the role they play in raising awareness in the general population.

Read More

"Security for LGBT"

In the framework of mini grants, a group of young people realized the project "Security for LGBTI" through a research on the need for a safe house for LGBTI people in Kosovo and through the artistic performance published below. This video shows the reality of LGBTI people in Kosovo, the need for a safe place and their experience in our society. Safety at home must belong to every individual and is a fundamental human right and no person deserves to be treated with prejudice and live in an exclusive and discriminatory environment. Home should be a safe place for physical and mental health.

This project was implemented in the framework of Youth Artivists for Change project's mini-grants, supported by the Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands , managed by Stichting art. 1 and implemented by Cel Kosovo. “Safety for LGBTI” group: Nol Musa, Agon Rexhepi, Arlinda Sejdiu, Erëblina Vata, Era Bytyci Actor and director: @edon shil Filming: Bobb Attard Editing: Edon Shileku Audio: Edon Shileku Assistant: Agon Rexhepi

Campaign against bullying #NukVlenëMëpak


The harassment that people face every day, especially young people, can have many long-term consequences. The impact of bullying on individuals is not always obvious and can have consequences on mental health and limit the development of a proper lifestyle at school, work, street, or any other environment where such harassment may occur. How can you help? - React to someone who is being bullied - Report the case to the competent authorities - Evaluate the experience of someone who has been bullied and listen to them - Educate bullies Being considered different, living differently, or having different preferences does not mean they are valid anymore less. You are him/her because of your features, I embrace them.

This campaign was made possible by the Equality Engagement Program (E4E), funded by the United States Agency for International Development - USAID Kosovo and implemented by the Center for Equality and Liberty CEL and supported by the Advocacy Training and Resource Center - Advocacy Training and Resource Center – ATRC.

DEKLARATË PËR MEDIA PROJEKT-KODI CIVIL I KOSOVËS SHKEL TË DREJTAT E NJERIUT

Organizatat e shoqerise civile, të nënshkruara më poshtë, konsiderojnë që Projekt-Kodi Civil shkel të drejtat për partneritet (martesë apo bashkësi civile) për personat LGBTI në Kosovë.

Projekt-Kodi Civil definon martesën si bashkësi ligjërisht të regjistruar ndërmjet dy bashkëshortëve të sekseve të ndryshme. Po ashtu, definon që Burri dhe Gruaja, kanë të drejtën të martohen dhe të formojnë familje.

Read More

"Don’t reproduce inequality, respect every identity "


A large number of citizens face discrimination based on gender, sexual orientation, gender identity, disability, and others. By stigmatizing such groups, our society cannot become a safe place for all.
The ability in a certain field, professionalism, and the contribution of an individual should never be prejudiced by appearance or identity.
Every person should enjoy the right to be treated equally in the workplace and in any other place or situation.

Prishtina with the "Drop-in Center for the LGBTI communities

Today, a contract was signed with the Municipality of Prishtina regarding the use of a space dedicated to LGBTI people.

The Municipality of Prishtina has provided a space for LGBTI people to open a new 'Drop-in' center.
We are very grateful for the cooperation that has been offered to us as an opportunity. This contract is not only a contract for the use of space, but also for hope and trust in our institutions.

Personat LGBTI shpesh herë për shkak të situatës dhe rangut të homofobisë dhe transfobisë, ngurrojnë të jenë të hapur në publik. Qendra të tilla janë tejet të rendësishme për ofrimin e një vendi të sigurtë, për ofrimin e shërbimeve për shëndet mendor, socializimi me personat LGBTI dhe ofrimin e shumë shërbimeve të cilat jo gjithmonë personat LGBTI kan qasje në to.

We will soon inform you about more details about the center for which space will be used.

Thank you Municipality of Prishtina
Dren Kukaj

Statement on International Day against Homophobia, Biphobia and Transphobia

The 17th of May, in Kosovo and worldwide marks International Day against Homophobia, Biphobia and Transphobia (IDAHOBIT), to emphasize the dignity of all individuals, regardless of who they love, or regardless of their gender identity.

The marking of this day represents a moment that seeks to draw the attention of the public, decision-makers, local authorities, media, and opinion leaders towards injustices and challenges that LGBTI individuals face, with the hope of bringing social, economic, and political justice.

Gjatë viteve, institucionet qeveritare dhe publike të Kosovës kanë bërë disa hapa pozitiv dhe janë përpjekur që të trajtojnë disa çështje të të drejtave të njeriut e që përfshijnë të drejtat e personave LGBTI.

Read More

Panel Discussion "Regional Perspective of EuroPride 2022"

Within the 5th edition of #YouthSummitinSkopje was held a panel discussion "Regional Perspective of EuroPride 2022" moderated by Antonio Mihajlov attended by representatives from Kosovo - CEL - Lend MustafaSerbia - Marko Mihailović, Bosnia and Herzegovina Amina Imamović and from Montenegro.
On this panel was discussed about the experiences of organizing the Balkan Pride Parade and the regional perspectives of EuroPride 2022

Panel discussion on “Marriage, Cohesion and Civil Society in the Modern Civil Code of the Republic of Kosovo”

This panel discussed the current situation regarding the recommendations that were sent to the law on marriages for the laws to be harmonized with the Constitution of the Republic of Kosovo.

In this panel a very constructive debate was held which also highlighted the willingness of civil society to contribute to the Civil Code project in order to be as comprehensive as possible and to serve every citizen of Kosovo.

In this panel were invited Blert Morina, Executive Director at Center for Equality and Liberty - CEL, Igballe Rogova, Executive Director of Kosovo Women's Network, Alfonos Benjamin Lentze, EU Program for Civil Code and Kerstin Niethammer-Jurgents, EU Program for the Civil Code.

Advocacy and Judicial Workshop

CEL was part of the advocacy and judicial workshop on #CivilPartnership in the Western Balkans, organized by ILGA-Europe with the support of the Council of Europe SOGI unit in Podgorica, Montenegro.

Kosovo's draft civil code violates human rights

Center for the Development of Social Groups - CSGD and Center for Equality and Freedom - CEL consider that the Draft Civil Code violates partnership rights (marriage or extramarital affairs) for LGBTI persons in Kosovo and agrees with the legal interpretation of People's Advocate Hilmi Jashari that has also identified the same human rights violations in the Draft Civil Code.

Read More

Projekt-Kodi Civil i Kosovës shkel të drejtat e njeriut

Qendra për Zhvillimin e Grupeve Shoqërore – CSGD dhe Qendra për Barazi dhe Liri – CEL konsiderojnë që Projekt-Kodi Civil shkel të drejtat për partneritet (martesë apo bashkësi jashtëmartesore) për personat LGBTI në Kosovë dhe pajtohet me interpretimin ligjor të Avokatit të Popullit Hilmi Jashari që po ashtu ka identifikuar shkeljet e njëjta të të drejtave të njeriut në Projekt- Kodin Civil.Projekt-Kodi Civil definon martesën si bashkësi ligjërisht të regjistruar ndërmjet dy personave të sekseve të ndryshme. Po ashtu, definon që Burri dhe Gruaja, kanë të drejtën të martohen dhe të formojnë familje. Më tej, Projekt-Kodi Civil parasheh mundësinë e krijimit të bashkimeve tjera civile me një ligj të veçantë. Të gjitha partneritetet e mundshme (martesa apo bashkësia jashtëmartesore) duhet të rregullohen me Kodin Civil. Kjo çasje e të rregulluarit të partneriteteve tjera me ligje të veçanta, tenton të ndaj të drejtën për partneritet për personat LGBTI nga ato të qytetarëve të tjerë të Kosovës. Një çasje e tillë është shkelje fundamentale e të drejtave të njeriut të personave LGBTI në Kosovë, dhe nuk paraqet gjithëpërfshirjen e të drejtave të qytetarëve të Kosovës.Ministria e Drejtësisë ka publikuar Projekt-Kodin Civil të Republikës së Kosovës. Përderisa Ministria e Drejtësisë ka përshkruar kodin si “një kod civil modern”, pas një shikimi të shpejt mund të kuptohet që ky draft lë shumë për t’u dëshiruar. Projekt-Kodi civil ka dështuar në sigurimin e njohjes ligjore të statutit të partneritetit të çifteve të sekseve të njëjta (të bashkësisë jashtëmartesore apo martesës) dhe i’a mohon këtyre përsonave të drejtën për të krijuar familje. Mos rregullimi i partneritetit për çiftet e të njëjtit seks në Projekt-Kodin Civil nga grupi punues që është formuar nga Ministria e Drejtësisë, është çasje diskriminuese në bazë të orientimit seksual.Kushtetuta e Kosovës garanton të drejtën për martesë dhe krijimit të familjes. Është e qartë që në Kushtetutën e Kosovës nuk ka gjini të përcaktuar, që do të pengonte çiftet e seksit të njëjtë të martoheshin dhe të krijonin familje. Më tej, Kushtetuta e Kosovës siguron edhe shtresa të tjera të mbrojtjes së të drejtave themelore të njeriut. Neni 24 i Kushtetutës – Barazia para ligjit garanton që çdo person gëzon të drejtën e mbrojtjes ligjore pa diskriminim duke përfshirë edhe orientimin seksual si bazë të mbrojtur. Kushtetuta lejon zbatueshmëri direkte të Konventës Europiane për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut dhe Lirive Themelore dhe të Protokolleve të saj në legjislacionin e brendshëm të Kosovës, dhe përcakon që në rast të konfliktit të dispozitave ligjore të mbizotëroj ato. Më tej, në pajtim me Nenin 53 të Kushtetutës së Kosovës, të drejtat themelore të njeriut duhet të interpretohen në harmoni me praktikat gjyqësore të Gjykatës Europiane për të Drejta të Njeriut. (“GJEDNJ”)Gjykata Europiane për të Drejtat e Njeriut ka njohur bashkësinë e personave të seksit të njëjtë si partnerë në Konventën e të Drejtave të Njeriut në nenet lidhur me “Jetën e Familjes”. Gjithashtu, GJEDNJ ka dhënë një numër të konsiderueshëm të gjykimeve lidhur me obligimin pozitiv të shteteve për të njohur ligjërisht partneritetin e çifteve të seksit të njëjtë. Grupi punues ka dështuar të aplikoj praktikat e Gjykatës Europiane për të Drejtat e Njeriut dhe ka dështuar të draftoj legjislacion që është gjithëpërfshirës dhe jo-diskriminues në bazë të orientimit seksual. Është e qartë që Projekt-Kodi Civil përjashton persona nga e drejta për partneritet dhe e drejta për të krijuar familje në bazë të orientimit seksual. Si i tillë, është diskriminues dhe shkel Nenin24 të Kushtetutes, që garanton barazi para ligjit dhe Nenin 37 të Kushtetutës, që garanton të drejtën për martesë dhe familje. Prandaj, Projekt-Kodi Civil duhet të përshkruhet në përputhje me obligimet e Kosovës për të siguruar të drejta të barabarta për të gjithë qytetarët dhe duhet të siguroj njohjeligjore të çifteve të seksit të njëjtë.

Deklaratë e përbashkët në mbështetje të së drejtës në identitet gjinorë si e drejtë fundamentale njerëzore

Blert Morina, has submitted a request for the name and gender marker to be changed in identification documents so that they reflect his gender identity. The Gjakova Civil Status Office and the Civil Registration Agency have rejected this request in breach of Blert's right to privacy and human rights obligations arising from the Kosovo Constitution and applicable laws

Read More

Meeting with representatives of the Ministry of Foreign Affairs of Norway.

Së bashku me kolegët nga Qendra për Barazi dhe Liri e Kosovës dhe (Parada ponosa Beograd )- Parada e Krenarisë e Beogradit mbajtën një takim me përfaqësuesit e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Norvegjisë.
Në këtë takim u diskutua për statusin e personave LGBTI në rajon, sfidat e aktivistëve LGBTI dhe mënyrat se si të mbështesim luftën tonë për një shoqëri pa diskriminim, dhunë dhe urrejtje ndaj personave LGBTI.
Faleminderit edhe një herë, Komitetit Norvegjez të Helsinkit për rregullimin e këtij takimi.

Biggest Event "Defender's Days"

Filloi eventi më i madh ”Defender’s Days” i organizuar nga organazata Civil Rights Defenders në Suedi i cili ka për qëllim bashkimin e partnerëve aktivistë me qëllim të ngritjes së kapaciteteve, sensibilizimin në mes tyre, si dhe prezentimin e mënyrës së aktivizmit nëpër Shtetet e tyre. Në këtë event po marrin pjesë edhe dy aktivistë nga organizata Qendra për Liri dhe Barazi (CEL).

Increasing participation of marginalized groups in Kosovo

U mbajt konferenca e organizuar nga ATRC me temën: “Rritja e pjesëmarrjes së grupeve të margjinlizuara në Kosovë” në panelin e titulluar “Komunitetet LGBT dhe shoqëria kosovare” ku ishin të ftuar:
Avokati i popullit – Hilmi Jashari, i cili diskutoj për rolin e tij në mbrojtjen e komuniteteve LGBTI si dhe për mangësit e ligjeve në fuqi ,
Habit Hajredini nga Zyra për Qeverisje të mirë, diskutoj mbi arritjet dhe sfidat e institucioneve shtetërore në lidhje me të drejtat e komunitetit LGBTI, ndërsa Prof.dr. e Sociologjisë, Linda Gusia njëkohesisht dhe anëtare e bordit të CEL diskutoj për Seksualitetin dhe cështjet LGBTI, duke shpjeguar rolin a arsimit si të rëndësishëm për komunitetet LGBTI.

Read More